ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ ЗА КРИМИНАЛЕН РАЗКАЗ ЗА 2017 г.

На 28 декември 2017 г., Клубът на писателите криминалисти "Саламандър" връчи наградите от конкурса за криминален разказ. Бяха присъдени две втори и една трета награда. Светлана Николова с първия си опит в черния жанр, носещ заглавието"Кобра", и Димитър Тодоров с разказа "Хитрец", отлежаващ в компютъра му от известно време, си поделиха второто място. Третата награда бе определена за "Стъпка" на юриста Владимир Георгиев. Журито в състав проф. Петър Велчев , Филип Атанасов и Милко Петров откроиха тези автори измежду тридесет други, които представиха свои творби в конкурса. Председателят Бойко Беленски разказа за дейността на клуб "Саламандър" през настоящата година, като отличи силното издание на криминалния уикенд през септември, както и многото нови книги, написани през 2017 г. от членове на клуба. Бяха приети нови членове, а накрая Дядо Коледа и Снежанка почерпиха с новогодишен сладкиш с късмети. 

КРИМИНАЛНИТЕ ПИЛЦИ ПРЕЗ 2017-А

Кънчо Кожухаров

 

Някои от членовете на клуб „Саламандър“ издадоха нови книги през 2017 година.

 

Почитателите на Весела Люцканова могат да се запознат с нейната книга „Животът е другаде“. Това е „роман за обратите в живота, за порасналите ни деца, които сами избират пътя си, за срива от първата любов, която може да те изпепели, за откриването на истинската, която да те извиси, за предателствата и незаменимите приятелства.

 

„Спартак, гладиаторът“ от Павлина Павлова „разкрива тайни страници от нашата история. Ако докато го четете, почувствате вълнение и гордост, вероятно в кръвта ви има наследство и от славните ни прадеди като тракиеца Спартак. В криминалния жанр е втората ѝ книга – „Татуировките на смъртта“, а „Късчета любов – 33 неизпратени писма“ е поредната ѝ изява в любовния жанр.

 

Божидара Цекова издаде „Паяжина от тайни“ –по-скоро роман-загадка, отколкото криминален роман. Отново, както и в другите си книги, писателката е инкрустирала в текста истински диамантчета,отразяващи действителността от неочаквани ъгли.

 

Ако имаше награда за изненада на годината, вероятно щеше да отиде в ръцете на Людмил Георгиев.„Криминалистите“ е създадена въз основа на действителен случай в България, като са променени имената на част от героите. Книгата е предназначена за любителите на „чистата“ криминалистика, които обичат да анализират и разплитат сложни случаи на основата на факти, знания и интуиция. В съвсем професионален аспект авторът се изявява и като редактор на „Терминологичен справочник за почеркови експертизи“ на Детелина Георгиева.

 

Бойко Беленски продължава своята поредица от исторически романи с „Цар Калоян“. Художествената разработка на ключови герои от нашето минало е запазена марка на писателя. За наша радост едно друго негово историческо произведение – „Стефан Стамболов: воля за държава“ – е обект на критичната монография “Стефан Стамболов: един образ – две творчески визии“на Лалка Павлова.

 

Чист образец на класическото криминале е романът„Лошо момче“ от Андрея Илиев. В него писателят за пореден път забърква взривна смес от страсти, престъпения и изкривени съдби. Пътищата на отнелия вече два живота примерен гражданин и на едно лошо момче се кръстосват...“

 

Деси Шейтанова и Тео Буковски издадоха психотрилъра „9,8 по скалата на болката“. „Книгата разказва за силата на болката, която руши до основи, а от руините се раждат нови кошмари.“ 

Новият криминален роман на Татяна Костова "Опасна същност" е изцяло в класическите традиции на Агата Кристи. Интригуваща завръзка, неочаквана развръзка едва на финала. Образите са плътни, взети от живота, трудно бихте открили кой от тях е с опасна същност. Действието се развива в наши дни, белязани от проблеми на времето ни. Прецизен диалог, изчистен стил, богат език и завладяващо въображение. Започнете ли да четете, няма да можете да спрете преди да сте погълнали и последната страница!

На 30 септември и 1 октомври 2017 г. в литературен клуб „Перото“ при НДК български криминални писатели, обединени в клуб „Саламандър“, се срещнаха с почитателите на „черния жанр”.

 

Авторите, които смело „натискат копчетата на живота и смъртта“, участваха в интригуващи дискусии, свързани с остросюжетната литература, представиха пред многобройната читателска аудитория истинска крими лаборатория, коментираха измеренията на страха в жанра на психологическия трилър и горещата тема за отвличанията, пресъздадени в литературата. Публиката прояви огромен интерес в разговорите с писателите Бойко Беленски, Весела Люцканова, Боряна Дукова, Павлина Павлова, Кънчо Кожухаров, Андрея Илиев, Тео Буковски, Мариана Кирова и др. Темата за жените в „черния жанр” беше посветена на голямата писателка Донка Петрунова. В дебата за българския криминален жанр се включиха автори на криминални творби, издатели, журналисти и литературни критици. Гост на събитието беше поетът Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели. Специален поздрав беше изпратен и от председателя на СБП – Боян Ангелов.

 

За гостите беше подготвена видео загадка, в чието разкриване участваха присъстващите зрители.

 

През втория ден в събитието се включиха и творци от жанра на хорър-фантастиката, членове на клуб „Лазарус“.

 

За малките и юношите имаше работилница „Как да разкрием престъпника?“.

 

Крими уикендът приключи в неделя вечерта – на 1 октомври, с прожекция на филма „Контражур“ на режисьора Вал Тодоров.

Криминален уикенд 2017

Среща с клуба на писателите-криминалисти – Саламандър в Академия на МВР

На 17.05.2017 г. се проведе двучасова среща на преподавателите доц. д-р Марин Станчев, ст. преп. д-р Тодор Тодоров, ст. преп. д-р Петко Петров, ст. преп. Людмила Кехайова и ст. техн. сътрудници Живко Симов и Димитър Димитров от катедра СПТ към факултет „Полиция“ при Академия на МВР с клуба на писателите-криминалисти – Саламандър, правоприемник на Българската секция към международната асоциация на писателите-криминалисти (АIЕР). На срещата писателите-криминалисти се запознаха с тактико-техническите данни, взаимодействието на частите и механизмите на огнестрелните оръжия в МВР, както и прилагането на различни техники за стрелба, използвани във високорискови ситуации с правонарушители.

Unknown Track - Unknown Artist
00:0000:00